Doe mee met de interne competitie van Moira-Domtoren!

Uitgelicht

Doe mee met de interne competitie van Moira-Domtoren! Voor de volgende ronde op vrijdag 10 mei kun je je inschrijven via het formulier. (Bekijk hier de voorlopige deelnemerslijst). Aanmelden via het formulier kan tot 19:30. Daarna kun je je nog aanmelden in de zaal, tot uiterlijk 19:45. De indeling is om 19:45, de competitie start om 20:00. Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom, je kunt vrijblijvend enkele ronden meespelen voor je besluit of je lid wilt worden. Desgewenst kun je in plaats van aan de interne competitie meedoen met recreatief schaken.
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Moira-Domtoren? Schrijf je dan in voor onze mailinglijst door een berichtje te sturen naar wedstr@moira-domtoren.nl

20e Open Rapidkampioenschap op zaterdag 8 juni

Utrecht SchaakclubHet 20ste Open Rapidkampioenschap van Moira-Domtoren gaat weer plaatsvinden in het mooie Utrecht op 8 juni 2024 met een prijzenpot van meer dan €800. Er zal gespeeld worden conform het Zwitsers systeem in twee groepen (Groep 1: rating >1850; Groep 2: rating <1900). Het toernooi is bestemd voor schaakliefhebbers van ieder niveau en leeftijd! Zie de speciale toernooipagina voor alle info en aanmelden. LET OP: maximaal 90 deelnemers & vol=vol.

Midzomerrapid 2024 start op 31 mei

Utrecht SchaakclubMoira-Domtoren organiseert in juni de Moira-Domtoren Midzomerrapid! Een serie leuke rapidavonden voor schakers van elke sterkte om het seizoen mee af te sluiten. Speeldata zijn 31 mei en 14 en 28 juni. Per avond kun je dan drie partijen spelen op een middellang speeltempo.

Voor de rapidavond op vrijdag 31 mei kun je je nu inschrijven via dit formulier. Aanmelden via het formulier kan tot 19:30 op de speelavond. Daarna kun je je nog aanmelden in de zaal, tot uiterlijk 19:45. De indeling is om 19:45, de eerste ronde start om 20:00, einde omstreeks 22:30.

Formule:

  • Drie ronden per avond, indeling op doorlopende ranglijst volgens zwitsers systeem (*)
  • Speeltempo: 15 minuten plus 5 sec./zet
  • Er zijn aardige prijsjes te verdienen & aan de bar worden gratis hapjes geserveerd.
  • Eerdere rondes gemist? Geen probleem, nieuwe spelers stromen in met 3 byes!!! (**)
  • gratis deelname

(*) Je kunt per avond meedoen, je bent tot niets verplicht. Ook kun je er eventueel voor kiezen om maar een deel van de drie partijen te spelen.
(**) Met een ‘bye’ krijg je een half punt voor een gemiste partij, alsof je remise had gespeeld. Schaak je nog niet zo lang? Dan kun je in overleg met de wedstrijdleiding afzien van de byes, zodat je niet te hoog wordt ingedeeld.

Zaal: Rode Kruisgebouw, Koningsweg 2, Utrecht
Data: vrijdag 31 mei, 14 en 28 juni
Speelschema: eerste ronde 20:00 – einde rond 22:30
Speeltempo: 15 minuten + 5 sec/zet

Byes:

  • max. 3 byes (½ punt)
  • geen byes op de laatste speelavond

Prijzen:

  • diverse (avond)prijzen en geldprijzen voor de top-3

 

Schaakles senioren bij Moira-Domtoren

Wil jij beter leren schaken? Check dan de info of de pdf!
Schaakles senioren
• Frequentie: 1x per maand
• Dag: vrijdagavond, 20.15-22.15 uur
• Zaal: C4, Rode Kruis gebouw
• Wanneer? Vrijdag 5 april, 3 mei, 7 juni, 6 september, 4 oktober 2024
• latere data volgen, houd rekening met 1e vrijdag v/d maand
• Trainer: Gerard de Graaf
• Doelgroep: senioren geklasseerd tussen ongeveer plek 50 en 80 op de ranglijst
• rating tot ongeveer 1600
• Lesstof: stap 1 t/m stap 4
• Welkom: volwassen leden en jeugdtrainers SV Moira-Domtoren, die een wat betere schaker willen worden
• Gaat door bij: aanmelding minimaal drie volwassenen
• Maximaal: 12 volwassenen
• Kosten: cursusmateriaal is zes euro per werkboek, aan te schaffen via Gerard
• verder geen kosten, behalve contributie/lidmaatschap Moira-Domtoren (ook gratis voor jeugdtrainers)
• Aanmelden: Via een WhatsApp naar Gerard, 06-53753142

188 deelnemers bij Grand Prix van DBC en Moira-Domtoren

foto: Henk van Lingen

In het jeugdschaak zijn de grand-prixtoernooien behoorlijk uit hun jasje gegroeid, met per toernooi soms wel honderden deelnemers, afkomstig uit het hele land. Daarom zoeken clubs samenwerking. Zo ook DBC en Moira-Domtoren, die zondag 21 april de tweede “Utrechtse” editie dit seizoen organiseerden op de speellocatie van DBC in De Bilt. Zie de SGS-website voor alle uitslagen en door toernooileider Henk van Lingen gemaakte foto’s. Prijswinnaars van Moira-Domtoren waren:
– groep 5: Max K. (brons)
– groep 6: Tobias (goud)
– groep 7: Merijn van D (zilver)
– groep 9: David (zilver)
– groep 10: Dominic (zilver)
– groep 12: Max V. (goud)
– groep 12: Bernard (zilver)
– groep 12: Samarth (brons)
– groep 13: Falko (zilver)
– groep 17: Thomas (zilver)
– groep 18: Purvik (brons)
– groep 19: Oscar (zilver)
– groep 23: William (goud)

1e KNSB-team Moira-Domtoren kampioen!

Wordt Nederland te klein voor de Utrechtse schaakkampioenen? Feit is dat het slotetentje plaatsvond in “Europa”.

Een bekende uitspraak van schaakmeester Yochanan Afek is “[als je gewonnen staat in een partij] don’t celebrate … [, maar haal gewoon het punt binnen]”, om de simpele reden dat je dan minder geconcentreerd gaat schaken en de kans veel groter is dat je blundert. Een feestje vieren kan altijd nog. Iets soortgelijks geldt voor het noemen van het woord “kampioenschap”. In een ver verleden hebben we ons hier wel eens aan bezondigd, en prompt ging het toch nog mis. Precies om deze reden hebben we dit seizoen niet hoog van de Domtoren geblazen. Daar was ook weinig aanleiding voor, na de vroege nederlaag tegen BSG en vlak voor de winterstop een gelijkspel tegen Magnus Leidsche Rijn. Lange tijd stond het tweede team van Moira-Domtoren (ingedeeld in dezelfde poule) boven ons en zelfs bovenaan.

Het originele wedstrijdformulier van de kampioenswedstrijd is te koop voor heel veel geld. Dit artefact hangt binnenkort waarschijnlijk in een Utrechts museum. Werk je in een museum, neem dan even contact met ons op.

Maar de teams in klasse 4E waren zeer aan elkaar gewaagd. Waar één misstap kampioensdromen al in de kiem kan smoren, bleef de concurrentie dit seizoen maar puntjes morsen. Ter illustratie: van de 36 wedstrijden eindigden er 10 in een gelijkspel! In de tweede seizoenshelft kon het eerste daarom uitlopen. Na een cruciale winst tegen Paul Keres 4 kregen we langzamerhand zicht op de eindzege. Hoewel deze nog niet vaststond: in de slotronde moesten we minstens 3½ bordpunt scoren om concurrent Magnus in alle scenario’s voor te blijven. Met die missie gingen we aan de slag tegen Zuid-Oost United. Na afloop bleek dat we ons zelfs een offday hadden kunnen veroorloven (Magnus bleef op 4-4 steken tegen Almere 2), maar met zes remises en twee overwinningen werd het een mooie 5-3. Het kampioenschap is binnen en Moira-Domtoren 1 promoveert naar de derde klasse!

Het tweede verloor zijn laatste wedstrijd tegen Paul Keres 4, maar heeft het met 8 matchpunten uitstekend gedaan als debutant in de 4e klasse. Volgend seizoen hebben wij speelgerechtigde teams voor KNSB-klasse 3 t/m 6, een mooiere verdeling kun je niet verzinnen.

Lees verder