Toernooi-opzet

Algemene Informatie 20ste Open Rapidkampioenschap van Moira-Domtoren

Toernooiopzet
Het 20ste Open Rapidkampioenschap van Moira-Domtoren gaat weer plaatsvinden in het mooie Utrecht op 8 juni 2024 met een prijzenpot van meer dan €800,-. Er zal gespeeld worden conform het Zwitsers systeem in twee groepen (Groep 1: rating >1850; Groep 2: rating <1900). Voor de indeling van de groepen zal gekeken worden naar de op dat moment meest recente KNSB rating lijst. In beide groepen zullen 7 rondes worden gespeeld. Als je hoger ingedeeld wilt worden, moet dit minimaal twee weken voor aanvang van het toernooi met een goede onderbouwing worden beargumenteert. Bij mooi weer gaan de terrasdeuren open en kunnen desgewenst een aantal partijen buiten worden gespeeld in de binnentuin. Laten we er een mooie gezellige schaakdag en schaaktoernooi van maken. Het toernooi is bestemd voor schaakliefhebbers van ieder niveau en leeftijd!

Speeltempo
Er zullen 7 rondes worden gespeeld van 15 min + 3 sec per partij per persoon. Wanneer de partij is afgelopen, vul samen het uitslagpapiertje in en lever deze zo spoedig mogelijk in bij de toernooicommissie.

Speeldag
Zaterdag 8 juni 2024 zal het 20ste Open Rapidkampioenschap van Moira-Domtoren plaatsvinden.

Speellocatie
Rode Kruis gebouw in Utrecht
Koningsweg 2
3582 GE, Utrecht
https://maps.app.goo.gl/5HvxVyuc9j9AgZcn8

Inschrijfgeld
Voor deelname aan het 20ste Open Rapidkampioenschap van Moira-Domtoren wordt €10,- als inschrijfgeld gevraagd (zowel in Groep A als in Groep B). Titelhouders hoeven geen inschrijfgeld te betalen (W)FM & (W)IM & (W)GM.

Vermeld bij het betalen uw naam en het toernooi (voorbeeld: Klaas Ouwens, Rapid toernooi Moira-Domtoren 2024). Zorg dat u minimaal voor 25 mei 2024 uw inschrijfgeld hebt overgemaakt.

Indien u niet voor 25 mei 2024 heeft betaald, zal u op de reservelijst worden gezet.

Prijzen
Het 20ste Open Rapidkampioenschap van Moira-Domtoren heeft een prijzenpot van totaal meer dan €800,-. Hieronder wordt het prijzengeld per groep verdeeld:

Groep A
1e Prijs: € 300
2e Prijs: € 150
3e Prijs: € 100
4e Prijs: € 50
5e Prijs: € 25

Groep B
1e Prijs: € 100
2e Prijs: € 50
3e Prijs: € 30
4e Prijs: € 20
5e Prijs: € 10

Daarnaast zullen er ook bekers worden uitgereikt aan de eerste nummers drie en aan de beste jeugdspeler van elke groep. De winnaar van het 20ste Open Rapidkampioenschap van Moira-Domtoren krijgt een wisselbeker, waar zijn/haar naam in wordt gegraveerd.

Tie-breaks
Wanneer schakers met gelijk aantal punten eindigen, zal de gelijkheid worden gebroken door te kijken naar de volgende criteria in de onderstaande volgorde van belangrijkheid:

  1. Weerstandspunten (SB à Sonneborn-Berger)
    1. “It is calculated by adding, for each round, a value given by multiplying the final score of the opponents by the points scored against them” (Fide Handbook C. General Rules and Technical Recommendations for Tournaments / 07. Tie-Break Regulations).
  2. Gemiddelde rating van de tegenstanders
  3. Resultaat tussen de schakers met gelijk aantal punten
  4. Het aantal gescoorde overwinningen
  5. Het aantal remise partijen

Aanvang
U dient zich zaterdag 8 juni 2024 aan te melden voor 9:45, want het is de bedoeling dat de eerste ronde van het 20ste Open Rapidkampioenschap van Moira-Domtoren zal starten om 10:30. Wanneer u van te voren hebt aangegeven later aanwezig te zijn, wordt u ingedeeld. Als u niet tijdig heeft laten weten niet op tijd te kunnen komen, dan is het mogelijk dat we een reserve op uw plek hebben gezet. Mocht u op het laatste moment op de toernooidag tegen een probleem aanlopen, neem dan zo spoedig contact op met de organisatoren, die bereikbaar zijn op het nummer telefoonnummer.

Tijdschema
Aangezien het 20ste Open Rapidkampioenschap van Moira-Domtoren een speeltempo heeft met increment, is het niet mogelijk tot op de minuut een nauwkeurig tijdschema te maken, maar hieronder zal u een grof weergave vinden van hoe laat de rondes zullen beginnen en eindigen.

09.45                     aanmelden
10.00                     indeling wordt gemaakt
10.15                     opening
10.30                     ronde 1
11.15                     ronde 2
12.00                     ronde 3
Pauze na ronde 3 tot 13.30
13.30                     ronde 4
14.15                     ronde 5
15.00                     ronde 6
15.45                     ronde 7
16.30                     klaar
17.00                     prijsuitreiking

Prijsuitreiking
Als het toernooi grofweg volgens het tijdschema verloopt, zal rond 17.00 de prijsuitreiking plaats vinden.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via het online webformulier op onze website van Moira-Domtoren. Indien er problemen zijn dan kunt u contact opnemen als u een e-mail stuurt naar klaasouwens@live.nl.

Deelnemers
Een overzicht van de huidige deelnemers zal automatisch worden bijgehouden. Hier kunt u zien wie zich al heeft aangemeld en wie in welke groep is ingedeeld.

Vol = Vol
Het Rode Kruis gebouw heeft een beperkte capaciteit voor ongeveer 90 schakers. Daarom staat het maximum op 90 schakers. Wees dus op tijd met aanmelden want vol = vol. U wordt wanneer het toernooi al vol is op de reservelijst gezet. Wanneer andere aanmelders niet tijdig het inschrijfgeld hebben overgemaakt, kan er voor u een plaats vrij komen. Daarnaast kan u op de dag van het toernooi zelf gebeld worden, als er afmelders zijn.

Afmelden
Doordat er een maximum aantal schakers kunnen meedoen aan het toernooi wegens de capaciteit van het Rode Kruis gebouw, vragen wij of u zich tijdig wilt afmelden als u onverhoopt verhinderd zal zijn. Hierdoor kunnen we andere schakers erg blij maken! Doe uw afmeldbericht per mail aan klaasouwens@live.nl. Schakers die zonder afmelding wegblijven lopen het risico niet meer mee te kunnen doen aan volgende edities van het Open Rapidkampioenschap van Moira-Domtoren.

Arbiter
Het is belangrijk dat er een arbiter is, zodat het toernooi soepel kan verlopen. De organisatoren hebben een kei van een arbiter geregeld, namelijk Bram van Reemst!
Hij zal er voor zorgen dat alle rondes in goeie banen zullen verlopen.

Bereikbaarheid
Het Rode Kruis gebouw is zeer goed te bereiken. Het toernooi kan binnen 20 min worden bereikt vanaf Utrecht CS en binnen 15 min vanaf Utrecht Vaartsche Rijn:

  • Neem vanaf Utrecht CS lijn 41, uitstappen bij IBB; ter hoogte van IBB-flat (18 verdiepingen) met het gezicht naar de stad linksaf Kranenburgerweg inslaan. Gebouw aan rechterhand, ingang ter hoogte overweg.
  • Loop vanaf Utrecht Vaartsche Rijn richting Ledig Erf via Wester- of Oosterkade. Aan einde rechtsaf, Gansstraat uitlopen, na voormalige overweg direct links.
  • Bent u met de auto dan kan u vanaf het stadion richting centrum Stadionlaan, vervolgens Rubenslaan en ter hoogte van IBB-flat linksaf de Kranenburgerweg in slaan.

Parkeren
Fietsen kunnen worden geparkeerd bij het Rode Kruis gebouw voor de deur. Er is beperkt parkeren naast het gebouw zelf. Let wel op de borden van AutoRent Vitesse B.V., want op die plekken mag niet geparkeerd worden. U loopt op eigen risico als u daar parkeert, dat uw auto kan worden verwijderd. Gratis parkeren naast het Rode Kruis gebouw, betaald parkeren daarbuiten. Er is in de omgeving van het toernooi voldoende gelegenheid om je auto te parkeren.

Bar
Eten en drinken is aan de bar te koop (contant betalen).

Contact
Indien u nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de toernooiorganisatie. Het liefst per mail aan klaasouwens@live.nl of anders per telefoon via telefoonnummer 0612286739.