Met ere verloren

BSG 12.12.16.04Je hebt wedstrijden –ook van een team- waarvan je achteraf zegt: ‘Daar had meer ingezeten’. Dat zeg ik na onze team-wedstrijd tegen het vijfde van het ‘Bussums Schaak Genootschap’ niet. Je wint niet door rating, maar die geeft wel een indicatie van je schaakkracht en die was voor ons zwaar in de min. Eerlijk gezegd, had ik verwacht dat we zwaarder ‘de boot zouden ingaan’.

BSG 12.12.16.02We hadden een bijzondere heen­reis. We vertrokken door late aankomst van de teamleider(=ik dus) 10 minuten later dan afge­spro­ken. De sfeer in de auto was dusdanig dat ik de afslag op de A1 naar Bus­sum miste; Paul -volgzaam als hij is- volgde ons in zijn auto op dit verkeerde pad; waarschijnlijk omdat hij ons niet los vertrouwt. Hij nam de leiding van die reis over en leidde ons snel door het mooie Naarderbos. Zo’n extra ritje krijg je er bij het vijfde team gewoon gratis bij. We kwamen 25 minuten te laat, dus de klokken liepen al. Na deze teambuilding begonnen wij aan de strijd tegen sterke tegenstanders.

Henk van Ginkel had als eerste invaller het ‘team­shirt’ weer eens aangetrokken. Ik heb niet zoveel van zijn partij meegekregen. Kort na half tien moest Henk de vlag strijken. Vervolgens(10.15 uur) mocht ik de stand gelijk trekken. Ik ben trots op deze partij. Er is nog nooit op de tweede zet f5 tegen mij gespeeld. Na wat observatie sloeg hem en kon de te verwachten zwarte opmars aardig opvangen en koos voor de lange roccade om de koning een beetje veilig te stellen. Ik kon de hele partij de druk er op houden, met pionnen oprukken en een heuse koningsaanval lanceren met dame, toren, loper en pion, terwijl de zwarte stukken niet veel bewegings­vrij­heid kregen. Zwart offerde tenslotte een toren voor een mataanval; maar ik kon de bedoelde aanval goed opvangen en won! Kun je nagaan wie er met de borst vooruit liep in de Bussumse schaakzaal, wat eens een kerk was: ik voelde me zeer thuis. Frans verloor een klein halfuur later. Hij speelde een boeiende partij tegen de bekende schaker Klaas Been. Beiden bouwden een gesloten stelling op, en wisten geen doorslaggevend overwicht te forceren in het centrum. Na afruil van lichte stukken kon wit echter een pion winnen. Maar je moet meer pres­te­ren  om Frans op de knieën te krijgen. Doorslaggevend werd een actieve  loper van wit tegenover een wat ‘verlamd’ zwart paard. Er verdween nog een zwarte pion van het bord en het was gebeurd met Frans. Een enkele minuut later verloor ook Paul en we stonden met 3-1 achter. Achteraf zegt Paul, dat hij in een koningsgambiet een paard op een riskant veld manoeuvreerde, waardoor hij al snel een kwa­li­teit verloor. Hij kon eigenlijk niet veel tegenspel bieden, ook een paardoffer hielp Paul niet ‘in het za­del’. Met een toren en twee pionnen meer kon Pauls tegenstander vrij makkelijk winnen. Ricardo was onze tweede invaller, en zei: ‘Als het met wit is, dan wil ik wel aan het eerste bord!’ Heel lang was zijn partij in evenwicht, maar tot slot zagen we toch zijn stelling in elkaar vallen. Zeker Ricar­do verloor met eer. Hij wil vaker invallen. Zo’n mentaliteit koesteren wij. Om kwart over elf remi­seerde Thomas. Hij speelde een aardige pot en kreeg overwicht. Hij vond zelf dat hij had moeten win­nen, maar hij haalde remise.

BSG.12.12.16.Berkelmans-MelegersPieterJan moest kort daarna zijn verlies toegeven. Zijn jonge tegenstander posteerde een loper op h6, maar PieterJan verzuimde die af te ruilen. Door dat pijnpunt in de verde­di­ging kon hij zijn andere stuk­ken niet voldoende benutten(zie de stelling). Toen onze tweede bordspeler ook nog een penning over het hoofd zag, ging het bergafwaarts. Jon won tenslotte tegen half twaalf. Zijn tegen­stan­der opende defensief, en Jon blokkeerde de oerang oe­tang met een doorgeschoven middenpion. Zijn te­genstander had veel last van die pion en investeerde vooral in een aanval op deze pion. Jon had zo meer vrij spel op de andere kant van het bord. Zijn te­gen­stander maakte een verkeerde afweging en ver­loor een paard, waardoor Jon niet te verdedigen pion­nen kon inpikken. In ons slotaccoord was zo door Jon toch nog iets van winst te horen.

Rijn de Jonge

BSG 5                                                – Moira-Domtoren 5                         5½-2½
C.J. den Haan(Cees Jan)(1717)         – R. Heins(Ricardo)(1301)                 1 – 0
T. Berkelmans(Tom)(1199)                – P. Mellegers(PieterJan)(1541)         1 – 0
M. Pieterse(Mark)(1653)                   – K.T. de Jonge(Rijn)(1450)              0 – 1
K. Been(Klaas)(1522)                        – F. Jacobs(Frans)(1270)                    1 – 0
M.J.H.M. Sprong(Martin)(1571)       – J. Kamphuis(Jon)(1354)                  0 – 1
R. Lindemann(Richard)(1568)          – P. Meijer(Paul)(1325)                      1 – 0
A.H.J. Sueters(André)(1523)            – H. van Ginkel(Henk)(1467)            1 – 0