Gepromoveerd MDT-5 wijzigt van tactiek

We hebben ook onze tweede wedstrijd verloren, nu van Vecht & Ommelanden 1. Misschien gingen we deze strijd met teveel opti­mis­me aan, omdat onze tegenstander hun eerste wedstrijd dik had ver­lo­ren. We zijn dan ook van plan om ons niet teveel meer van de tegenstander aan te trekken en ge­woon elke keer onze eigen plan te trekken; iets dergelijks hoor ik ook wel eens een trainer van een ere­divisieclub zeggen, dus zo dom zal onze aangepaste tactiek niet zijn. We zullen al onze slim­heid uit de kast moeten trekken, want we zullen een zware dobber hebben aan handhaving in deze zware groep na onze promotie. Maar die uitdaging gaan we graag aan.

We verschenen met twee invallers in het mooie Loenen aan de Vecht. 14 dagen voor de aanvankelijk gemelde wedstrijddatum ontvingen we de mededeling dat onze tegenstander niet op dinsdag maar op maandag haar clubavonden heeft, dus… moesten we op korte termijn peilen wie kon meespelen op 28 oktober. Dat lukte dus niet helemaal. Hulde aan Frans en David.

We hebben eigenlijk maar drie partijen verloren en de rest tekende vrede. Van een paar kreeg ik in­for­matie over hun partij. Van de remisepartijen van Ton en DanIël weet ik niets concreets te melden, evenmin van de verliespartijen van PieterJan en Ewoud. Paul was tegen zijn gewoonte het eerst klaar. Tegen 21 uur werd hem al remise aangeboden. Paul bekeek zijn stelling en zag twee moge­lijk­he­den om voort te zetten: zijn loper op h3 offeren tegen 2 pionnen en op koningsjacht te gaan, maar de koning kon dan toch ontsnappen was zijn berekening; de andere mogelijkheid was de loper terug naar e6, waarna zijn tegenstander iets meer ruimte had. Een blik op de overige borden gaf Paul de in­druk, dat MDT-5 er op dat moment iets voordeliger voorstond, en hij accepteerde het aanbod. Het ver­liep voor ons dus anders dan verwacht, en toen dacht Paul, dat hij misschien toch door had moe­ten spelen. De partij van Frans was lang in evenwicht. In het eindspel hield zijn tegenstander na da­me­ruil een actievere toren over, waarmee hij pionnen van Frans kon oppeuzelen. Toen ook nog tijd­nood om de hoek kwam kijken was het gedaan voor onze in­valler. De andere invaller, David, speelde aangenomen damegambiet. De tegenstander speelde nog­al passief, maar toen David zijn eigen dame buitenspel zette op b3, kon zwart toch een koningsaanval op­zetten. Toen David deze aanval had ge­pa­reerd, stond er een gelijk eindspel op het bord; dat was hun beider oordeel: remise. Ook ik speelde een aangenomen damegambiet. Dat neem ik aan om zo toch als zwart wat initiatief te krijgen. Dat lukte me ook wel enigszins. Mijn tegenstander vond nog wel een aanvallende opstelling van zijn stuk­ken, maar ik kon die met een aardigheidje ontmantelen en toen stond ik  beter, vond ik. Maar mijn te­genstander kwam weer terug, drong mij met een combinatie zwaar terug en ik moest echt keepen om het remise te houden.

Dit was dus een leerzame avond voor ons als vijfde team. We krijgen nog met stevige tegenstanders te maken, en het moet nog blijken of we snel leren.

Vecht & Ommelanden 1            – Moira-Domtoren 5 5½ – 2½

G. Janssen(Gerrit) (1799) – A.E. Braams(Ton) (1784) ½ – ½

K. Lotte(Kay) – P. van Leeuwenkamp(Paul) (1665) ½ – ½

C.P. Sirag (1818) – D. Andel(Daniël) (1537) ½ – ½

Z. Zivkovic(Zwongo) (1588) – P.J. Mellegers(PieterJan) (1536) 1 – 0

A.S. Rasem (Alaa) (1489) – E.M. Loots(Ewoud) (1485) 1 – 0

G. Davids (Kees) (1628) – K.T. de Jonge(Rijn) (1485) ½ – ½

A. van der Tol(Alex) (1522) – D. Koops(David) ½ – ½

J.H. Reichart (John) (1507) – F. Jacobs(Frans) (1230) 1 – 0

Rijn de Jonge