Lode de Jong wint 60e Vierkampentoernooi

Terwijl zijn tegenstander in de denktank zit, kijkt Lode hoe het gaat bij de buren.

Het 60e Vierkampentoernooi van Moira-Domtoren kende een spannende ontknoping. In groep 1 veroverde Lode de Jong in zijn partij tegen Arjo Andringa (LSG; kampioen van vorig jaar) een kwaliteit en won uiteindelijk de partij. Op het andere bord had Leon Elferink (OZU) het lastig tegen Henk de Heer (SC Woerden). In het eindspel kwam Leon goed terug in de wedstrijd en leek zelfs nog even te gaan winnen, maar de slotstelling was ondanks een pluspion niet te winnen. Zodoende werd Lode ongedeeld winnaar met 2½ punt, en hoefde er geen snelschaakmatch te komen tussen de twee Utrechtse jeugdtalenten Lode en Leon.

Merijn (links) won de snelschaakbarrage tegen Sacha met 2-0.

De jeugd deed het sowieso goed, met bijvoorbeeld de eerste plek voor Ralf Sterk (groep B) en Tijl Fokkinga (groep F). In twee groepen bracht bij gelijk eindigende spelers het SB-systeem (*) geen uitkomst. Loten was ditmaal echter niet nodig: Merijn Smeenk en Sacha Vucinec (SV Hoogland, groep E) speelden een snelschaakbarrage en Rien Veerman en Kees Pafort (groep D) spelen binnenkort een extra partij om plek 1/2 die ook zal meetellen voor de interne competitie. Klik hier voor de eindstand.

Foto van een foto van Magnus Carlsen. Het origineel van fotograaf Fred Lucassen hangt in Denksportcentrum Dijckzigt.

Het toernooi beleefde dit jaar een bijzondere editie. Op de tweede speelavond was ons eigen clubgebouw niet beschikbaar. Gelukkig konden we uitwijken naar Denksportcentrum Dijckzigt. In de verte deed dit uitstapje denken aan Tata, waar de gm’s ook vaak een ronde elders spelen…

Iedereen bedankt voor je deelname en de gezellige sfeer! En ook dank aan iedereen die heeft meegeholpen met de organisatie en vooral voor het “in no time” klaarzetten van de zaal + instellen van de klokken na afloop van het jeugdschaak!
(*) SB-systeem = Sonneborn-Berger, een schaduwscore, die bestaat uit 1x de gewone score van spelers van wie je hebt gewonnen en ½ x de score van spelers tegen wie je remise hebt gespeeld.