Schaak-off 2024 op vrijdag 8 november

Moira-Domtoren organiseert op vrijdag 8 november in samenwerking met de KNSB een Schaak-Off-avond. Er wordt gespeeld in vierkampen met 3 ronden rapidschaak van ca. 50 minuten (20 minuten per persoon plus 5 seconden increment) en mogelijk in een of meer zeskampen met wat minder bedenktijd. We beginnen om 20 uur, inschrijven kan via het formulier op sport.nl (klik op ‘Schaakactiviteit’). We hopen op een leuke mix van (eigen) clubschakers en gastspelers! De groepswinnaars kwalificeren zich voor de regionale halve finale, waarin gestreden zal worden om een plekje in de landelijke finale. Graag uiterlijk 19.45 aanwezig!

Deelname is gratis voor leden van Moira-Domtoren of andere clubs. Voor niet-leden bedragen de inschrijvingskosten 10 euro, geïnd door de KNSB bij je inschrijving. Alle deelnemers krijgen 1 maand GRATIS toegang tot Chessable Pro.

De Schaak-Off is een initiatief van de KNSB om nieuwe schakers kennis te laten maken met schaken op een club. En als clubschaker kun je je krachten meten met andere clubschakers én met “huisschakers” en internetschakers, die soms verrassend sterk zijn.

Er zijn lokale voorronden, een regionale en een landelijke finale. Vorig jaar waren er meer dan 1000 deelnemers bij 75 clubs verspreid over het hele land.

Moira-Domtoren actief in 5 provinciën

Het vierde team op weg naar Vianen Noord-Brabant (bij Cuijk). Teamleider Rico van der Pol (maker van de foto) had een taxibusje geregeld voor efficiënt vervoer.

Op de tweede KNSB-zaterdag van het seizoen kwamen alle vijf teams van Moira-Domtoren in actie. Het uit/thuis-schema van de teams loopt dit seizoen perfect synchroon, hulde hiervoor aan de indelers van de KNSB. Deze ronde stond schema op “uit” en het kompas op Noord-Zuid-West en ook een beetje Oost. Al met al waren we actief in maar liefst vijf provinciën. Snelle rekenaars zullen dit betwisten, want Amsterdam en Bussum liggen toch allebei in Noord-Holland? Zeker!, maar … ook Gelderland moest doorsneden worden, door zowel het eerste (op weg naar Zwolle) als het vierde (Vianen bij Cuijk), en dat is hard werken. Het tweede speelde onder de rook van Utrecht, in Zeist. Vier overwinningen, voor het vijfde team een nederlaag tegen het sterke BSG 3.

Boekpresentatie PieterJan Mellegers

“Op zaterdagmiddag 9 november, om 15.30 uur, zal in de Oude Kerk in Soest het nieuwe boek van Martien E. Brinkman en [onze clubgenoot!] PieterJan Mellegers worden gepresenteerd met de titel ‘Hier stokt het hanige heilige woord’. Tien millenniumdichters over een zinvol leven. De middag zal een gevarieerd programma kennen, bestaande uit muziek (Imme Lautenbach, dwarsfluit en Tjalling Roosjen, koororgel), een voordracht uit het boek en bijdragen van filosoof en schrijver Désanne van Brederode en dichter Willem Jan Otten.”

PieterJan schreef het boek samen met Martien Brinkman. “Wij onderzoeken tien Millennialdichters op de vraag: wat maakt voor hen het leven zinvol? Dus: twee schrijvers, tien dichters, thema: wat maakt het leven voor hen zinvol? Uitgebreide citaten bij elk hoofdstuk.

De titel is ontleend aan het gedicht ‘Tempel’ van Mustafa Stitou, die de bibliotheek beschrijft als een tempel, waar niets meer traditioneel heilig is. Alles mag hier worden onderzocht, er is geen hanige decreet van mensen die menen dat zij kunnen bepalen wat ‘heilig’ is.” Voor meer info over het boek kun je contact opnemen met PieterJan Mellegers.

Doe mee met de interne competitie van Moira-Domtoren!

Uitgelicht

Een nieuwe schaaklimerick van Loes van Gool

Doe mee met de interne competitie van Moira-Domtoren! Voor de volgende ronde op vrijdag 18 oktober kun je je inschrijven via het formulier. (Bekijk hier de voorlopige deelnemerslijst). Aanmelden via het formulier kan tot 19:30. Daarna kun je je nog aanmelden in de zaal, tot 19:45. De indeling is om 19:45, de competitie start om 20:00. Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom, je kunt vrijblijvend enkele ronden meespelen voor je besluit of je lid wilt worden. Desgewenst kun je in plaats van aan de interne competitie meedoen met recreatief schaken. Wil jij op de hoogte blijven van de activiteiten van Moira-Domtoren? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief door een berichtje te sturen naar wedstr@moira-domtoren.nl Lees verder

Lode de Jong wint 60e Vierkampentoernooi

Terwijl zijn tegenstander in de denktank zit, kijkt Lode hoe het gaat bij de buren.

Het 60e Vierkampentoernooi van Moira-Domtoren kende een spannende ontknoping. In groep 1 veroverde Lode de Jong in zijn partij tegen Arjo Andringa (LSG; kampioen van vorig jaar) een kwaliteit en won uiteindelijk de partij. Op het andere bord had Leon Elferink (OZU) het lastig tegen Henk de Heer (SC Woerden). In het eindspel kwam Leon goed terug in de wedstrijd en leek zelfs nog even te gaan winnen, maar de slotstelling was ondanks een pluspion niet te winnen. Zodoende werd Lode ongedeeld winnaar met 2½ punt, en hoefde er geen snelschaakmatch te komen tussen de twee Utrechtse jeugdtalenten Lode en Leon. Lees verder